Tuesday, December 28, 2010

Abahku syg...


Dialah ketua, dialah idola, dialah segala-galanya. Dialah bapa. Bapa yang merupakan peneraju bagi anak-anak mahupun isteri untuk berlindung.



Dia tidak meminta untuk dibalas akan jasanya, dia cuma mahu anak-anaknya menjadi insan yang berguna, yang dapat membanggakannya,yang dapat mengirimkan bacaan doa kepadanya apabila dia tiada nanti, yang sentiasa melakukan kebaikan untuk nusa dan bangsa. Adakah kita seperti yang dia inginkan?



Renungkan sejenak, mengambil semula nostalgia lama, menghirup semula memori dahulu, adakah kita pernah melukakan hati dia? Sering ingkar akan arahannya? Adakah kita tidak berfikir, kesukarannya dulu menjaga kita diwaktu kecil, bersengkang mata bagi memastikan kita nyenyak, mengikat perut demi memastikan kita tidak kelaparan, malah memberikan keselesaan kepada kita dengan memberikan segala-galanya yang kita inginkan. Segantang emas belum tentu dapat menebus semula pengorbanan yang telah dia lakukan. Teramat besar pengorbanannya.



dialah seorg lelaki yg bergelar abah,ayah,papa,daddy...smoga abah xde apa yg serius..abahku harini ada pmeriksaan ksihatan kena tahan wad satu hari,esok kputusan sama ada perlu mnjalani 'angio' atau x...

Monday, December 27, 2010

Mianhaeya Hanun-goni

TitleMianhaeya Hanun-goni
OST AlbumSassy Girl Chun-hyang OST
Singer
Romanized bykreah



mian-han-goni mian-haeya hanun-goni
nol saranghage dweborin-gol
nae sarangi nol / manhihim-tulge
handanun-gol almyonsodo
ajikdo po-dae-chido mothago-isso
iron-nal i-hyae-handamyon
chogum man-nada on-nago hae-do
na yongso-hae chamshiman do

anirago an-dwendago
nae nunul kalyodo nonun
issot-go ham-gge-haeso apa-hamyo
sarado kugot-manuro haeng-bo-khae-sso

nae dogwerul damaga tut-ji-anhado
onjena nae-ge marul-haet-go
chiwojiji anh-nundamyon
ijen chongmal saranghago-shipo

anirago an-dwendago
nae nunul kalyodo nonun
issot-go ham-gge-haeso apa-hamyo
sarado kugot-manuro haeng-bo-khae-sso

heeee…

anirago an-dwendago
nae nunul kalyodo nonun
issot-go ham-gge-haeso apa-hamyo
sarado kugot-manuro haeng-bo-khae-sso


English Translation :

Are you sorry? Are you sorry I love you
I know my love has made you suffer
But I still cant let you go
Cry a little more but forgive me

It’s not. It can’t be, even if i hide my tears you have forgotten
we did together~ it hurt but we were still happy
you always talked to me
If you can’t erase, now i really want to love you

Sunday, December 26, 2010

Malaysia BOLEH!!Harimau mengaum!!


Tahniah diucapkan pada pasukan Malaysia dalam perlawanan menentang Indonesia final piala suzuki AFF 2010 pusingan pertama dgn kemenangan 3-0..kekalahan indonesia bkn disebabkan pncaran laser tp disebabkan skill pemain Malaysia yg mmg mantop..best!

Pada mereka yg suka bermain laser tu,hentikanlah..biar kita main secara adil..kalah dan menang tu adat permainan..yg penting semangat dan sokongan padu pd pasukan negara masing2..Apa2 pun tahniah diucapkan!Cuma ada sedikit tkilan..mungkin perlawanan perlu diadakn lepas azan isya' ke ok kot..bknnya ape,time azan bkumandang para penyokong melalak teriak sini sana mnyokong team masing2...harap diberi perhatian coz rata2 pemain beragama Islam..

Keputusan akhir Malaysia vs Indonesia 2010 Final 1st leg
Malaysia 3 – 0 Indonesia

1 – 0

2 – 0

3 – 0

Apa2 pun MALAYSIA HARIMAU MENGAUMMMMMM!!!

Saturday, December 25, 2010

selamat pengantin baru Norzawatil(norza) n Azid



Tggal 25hb Dec 2010 telah menjadi hari bsejarah buat sahabat baik aku Norza yg melangsungkan pernikahannya pd hari ini..Alhamdulillah dgn skali lafaz,dia selamat menjadi isteri..tiba2 dia tperanjat a'bila aku dtg buat surprise..Syukur ya Allah,sahabat aku kini bergelar isteri org..

Perjalanan dr Jb ke k.rompin mengambil masa selama 3jam..diriku,adik2 aku Azrul n Syakilla ikut bsama ke k.rompin..Alhamdulilllah kami slmt smpai pd jam 9.30am..

Pernikahan sahabat aku dilakukan di masjid besar k.rompin,pahang..
"selamat Pengantin Baru to my best friend 4eva Norza"..smoga bahagia hing ke akhir hayat..ameen..
:mercun2:

Friday, December 24, 2010

1 Muharram 1432

selamat tahun baru islam!apa azam aku tuk tahun ni?hmmm.....mesti nk jd hamba Allah yg lebih baik dr tahun2 lepas!Alhamdulillah dgn identiti baru aku from on and off btudung insyaAllah akan sntiasa btudung...rajin2 solat...beramal...xperlu bpura2 dlm mngerjakan suruhan Allah SWT..


wahai remaja zman skrg..insaflah selagi kita diberi pluang hidup di muka bumi Allah ni..top up iman di dada..hormatilah ibu bapa, jauhi perkara mungkar..sy tahu,kita manusia biasa xlari dr melakukan kesalahan..sntiasa mhon ampun dr Allah SWT...insyaAllah kita dpt melawan kejahatan!!yeah...go muslimin n muslimat!!!!!
:pompom:

Thursday, December 23, 2010

Snap Snap Snap!!

:camera:wee....wedding Photoshoot for my cousin,mimi....aku jd PA to my brother je..hihi..nak tgok hasil pics wedding tu tak?Jommmm tgok...





Dari LCCT to Brunei


KEPULANGANKU KE KAMPUNG TERCINTA......LIMBANG,SARAWAK!!!


:vacation1:

Apa yg best sgt mmg best giler coz aku dpt jumpa sanak saudara and the most important thing is jumpa mak dan ayah kpda mama..ofcozla my grandpa n grandma..hihi..on 30th Nov kami btolak ke Melaka memandngkn adik abah(uncle Zainal) akan hntar kami ke LCCT esok pg..So, kami bermalam di Melaka..Thanks to Uncle Zainal n his family...

on 1st Dec 2010,alhamdulillah kami sampai di LCCT dalam pkul 12pm...our flight depart at 1;30pm..once again, kami naik Air Asia..everyone can fly.....heheh...timbang pnya timbang dah terlebih berat..yg paling berat my luggage..almost 21kgs...wahh...aku bawa batu bata kot...hihi..actually i'm sharing my luggage with my sister..u all know la girls macamana kan...hihi

ok, after check in kami menunggu di ruang berlepas...ramai jugakla guests..then masa utk blepas aku membaca doa smoga kami skeluarga slmt smpai...alhamdulillah perjalanan from LCCT to brunei slmt sampai dan kami skeluarga disambut dgn tangisan oleh adik-beradik mama yg sememangnya dah menetap di Brunei dtg mnjemput kami..i dun want to cry but lastly tkeluar juga air mata mahal ni..we love u aunties n uncles....cehhh....

after take some rest n solat at my auntie's house in Brunei, we were preparing our passports and my auntie lend us her car..then after maghrib, we went to Limbang, sarawak!! It takes about 3hours from Brunei...

Yippyyyy...alhamdulillah akhirnya kami smpai di teratak Atuk n Nenek..aku sgt2 syg mereka ber2....love them very much....smoga Allah pjgkan umur mereka...ameen....atuk brumur 90thn while my nenek brumur dlm lingkungan 85thn...heppy.....muahhhh!!!

Sunday, June 20, 2010

selaMat hari abah!


Assalamualaikum smua....

Tggal 20hb June merupakan hari bapa sedunia..Sama ada ianya harus disambut atau tak,wallahualam...tp niat ikhlas tuk mngucapkan dan menyatakan kasih syg buat ayahanda tersyg...bagiku hari2 adalah hari bapa dan hari ibu...

abahku yg bernama Abdull Azis bin Mohd Iddris,bekerja sbg penjawat bdn beruniform iaitu PDRM...dah lama beliau berkhidmat sbg polis ni..sesungguhnya aku bangga mempunyai abah spt beliau..ketabahan,kesungguhan,kesetiaan,kemurahan hati,kesabaran dan sebagainya ada pada abah..

abah..anakanda mendoakan abah sentiasa gembira,sihat dan cekal..zah tau bkn senang tanggungjawab menjadi seorg abah..insyaAllah anak2mu takkan menghampakan abah dan mak dan ingin menjadi insan yg berguna serta solehah insyaAllah..tiap tatapan doaku hnya tuk abah dan mak..moga Allah berikan balasan syurga kpda abah dan mak..


akhir sekali,zah saaayyyyyyaaaaaaaaaaaaannnnggg abah!

should read this story...good for us!


One of the Hadeeth scholars that Imam Bukhari took from, Hisham ibn Ammar narrates a story that happened to him when he was 8 years old. He says, "My father sold a house of his for 20 Deenaars so that I could go for Hajj (and study Islam). When I arrived in Madinah, I went to the circle of Imam Maalik. He was sitting amongst his students like a king.


People would ask him questions and he would answer. When I entered the crowd and my turn came up I said, 'Haddithnee (recite to me)!' He said, 'Rather you read.' I said, 'No, you haddithnee!' Imam Maalik said, 'No you read!' When I talked back and argued, he got angry and said to another student, go with this boy outside and smack him 15 times!' That student took me outside and smacked me 15 times with a stick and then brought me back to Imam Maalik.


I said, 'You have Dhulm (wronged) me! My father sold his house so that I could come to you and be honored by listening to your teaching and seek knowledge from you. And you smacked me 15 times without any crime on my part, I shall not forgive you!' Imam Maalik then said, 'What is the expiation for this Dhulm (wronging)?' I said, 'You have to recite 15 Ahadeeth to me, that is the expiation.' So Imam Maalik began reciting the Ahadeeth to me until he completed 15. When he ended I told him, 'Beat me more and read more Hadeeth to me." Imam Maalik laughed and said, 'be off.' - From the book Ma'rifat Al-Qurraa' al-Kibaar by Imam Adh-Dhahabi.

Friday, June 18, 2010

Choopppp!!jenguk jap...

Assalamualaikum semua...aku mendoakn agar kalian smua berada dalam keadaan sihat walafiat..amin



hehe...actually nak memperkenalkan my brother mohD aZrul bin Abdull Azis yg merupakan free lance photographer untuk smua jenis functions tak kiralah untuk perkahwinan sama ada indoor @outdoor,pre wedding shoot,kenduri doa selamat,cukur jambul,pre convo dan lain2..untuk pertanyaan lebih lanjut,sila contact his number 0134135937 or juz email me at merahharummawar@yahoo.com...preview this link http://azrulazis.tumblr.com/page/2






Friday, June 11, 2010

selamat ulangtahun Mak....yg ke-50!syg mak...

Detik masa terus berlalu tanpa menanti sesiapa dan semakin hari umur kita pun akan meningkat bersama pengedaran masa. Kita semua dilahirkan di dunia ini melalui seorang yang bernama ibu. Begitu besar peranan dan jasa insan yang bernama ibu ini. Oleh itu renungkanlah sejenak apakah yang telah kita lakukan untuk membalas segala budi ibu ini. Sekurang-kurangnya peluk dan ciumlah ibu masing-masing yang dapat berjumpa atau sekurang-kurangnya telefon ibu bagi mereka yang duduk berjauhan.

Pada 10 june 2010 merupakan hari ulangthun kelahiran ibuku@mak..entah kenapa pada pagi itu aku sering teringat2 pada ibuku..Ya Allah apakah petanda ini?Lalu ku terima 1 pesanan melalui 'mukabuku'ku.."kak, hari ni besday mak lah..ko tak wish kat dia ke?"..Ya Allah aku tlupa!!MasyaAllah..aku xperasan hari tsebut merupakan besday mak aku..Lantas aku mengambil handphoneku yg tletak di dalam bilik lalu mendail nombor phone mak..

aku: Aslmkum mak..watpe tu?
mak: takde wat ape..tgok tv je nih..ada apa telefon?
aku: hehe..mak!selamat hari jadi..moga Allah pjgkn umur dan murahkan rezki mak...moga Allah beri kesihatan yg baik untuk mak...amin..maafkan org mak..tlupa..
mak: terima kasihhhlah...siapa yg bgtau?
aku: alai la..(my younger sis)..hehe..mak sihat?sorry mak...
mak: owhh..xpe..alhamdulillah..sihat..abah ko je yg selsema..
aku: ala..cian...

then....byk lg kami bualkan..kedengaran suara mak sayup2 mcm org nk menangis.terharu dapat ucapan dari anakandanya yg jauh ni kot..hehe..

sajak buat ibuku...

Ibuku

Ibu
Setiap deras degupan jantungku
Engkau mampu merasanya
Ketika aku:
Sedih
Gembira
Gelisah
Naluri ibumu
Bagaikan sebati dalam diriku

Ketika aku sedih
Kaulah ubat kepada duka laraku
Menceriakan dan menghakis
Perasaan yang melunturkan
Semangatku

Ketika aku gembira
Engkau juga turut berkongsi
Kegembiraan yang menyinari saat
Aku hidup di muka bumi ini
Sebagai manusia

Pabila gelisah menyelubungi jiwaku
Engkau masih bersamaku
Menolong menyelesaikan
Masalah yang tak sudah-sudah mengusutkan
Perjalanan hidupku

Ibu
Selagi hayat dikandung badan
Aku akan sentiasa mendampingimu
Membelai dan menjagamu hingga ke hari tua

Ibu
Aku tahu kasih sayang yang kucurahkan kepadamu
Tak setanding kasih sayang ibu kepada anaknya
Namun, terimalah keikhklasanku
Untuk menyayangi
Insan yang mulia ini

Monday, May 31, 2010

mataku bengkak..nk bukak pun susah

Assalamualaikum semua..

Semalam aku menangis hari ni plak mataku bengkak..Huhu..sungguh tak tertahan dugaan yang aku terima..Alhamdulillah aku mohon kepadaNya minta ketenangan hati dan aku redha dengan apa yang berlaku..sememangnya kita tidak lepas dari kesilapan..aku memaafkan semua yang terjadi dan mengharap moga2 Allah mengampuni dosa2ku..amin..

Kalau hati dah sedih,makan pun tak lalu..Nak buat kerja pun takde semangat..Chaiyok2 zaza!!Tolonglah jangan bersedih lagi..macammana nak hiburkan hati yang lara ni?Mendekatkan diri pada Allah..InsyaAllah..

Apa permasalahanku?Biarlah rahsia..Hanya Allah,aku dan orang itu je yang tahu..

Sunday, May 30, 2010

kesedihan dan tangisanku...



Jgn ditanya kenapa aku sedih dan kenapa aku menangis harini..hatiku terluka..biarkan aku dalam keadaan aman...


Doa ketika sedih..

"Ya Allah,sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari hal yg menyedihkan dan menyusahkan,lemah dan malas,bakhil dan penakut,lilitan hutang dan PENINDASAN ORG".Ameeenn ya Rabbi..

Friday, May 28, 2010

haPPy birthDay saYangku Mr DiL..(part2)



Happy birthday to someone that i love..i know i'm not the perfect person and not too good for u syg..but i'm trying my best to be ur special person and i'll be improving our relationship with the bless of Allah and our strength of love..there no others man except u syg and i want u to be part of my life forever and ever after..Ayg always praying for us..Allah will give what is the best and good us.All assumptions are just a test for us whether we strongly together or not?But alhamdulillah..after past for 7years and half,we r still together..im really grateful for that syg..



Whole Life Through

Many occasions I have celebrated with you But your birthday is always the most special do Over the years the love just grew Knowing that you love me very much too Thinking of your smiles as the candles you blew I hope many more birthdays we have in queue To celebrate together the whole life through

Thursday, May 27, 2010

haPPy birthDay saYangku Mr DiL..

tanGGal 29 May 2010..

Assalamualaikum sayang....

Ayang tahu arini hari special for u tp malangnya ayang xdapat nk celebrate birthday syg lantaran kita sendiri bz ngan hal masing2...ayg minta maaf sgt2 ye syg..insyaAllah kita smbut belated birthday syg ye tp jgn sedih2 my baby i luv u and u r always be mine..


Ayang ada 2 doa untuk syg...


Pertama: Doa Panjang Umur

Bismillahirahmannirahhim..
Allahumma tawwil 'umurana fi ta'atika wa ta'ati rasulika waj'alna min 'ibadikas salihina.Amen..

Ertinya: "Ya Allah panjangkanlah umur kami dalam mentaati-Mu, dan mentaati utusan-Mu serta jadikanlah kami hamba-hamba-Mu yang saleh."


Kedua: Doa Percepat Jodoh

Bismillahirahmannirahhim..
Walaa tamuddanna'ainaika illa ma mata'na bihi azwajanminhum zahratul hayattu linaftinahum fiih, warizqo robbikaa hairu wa abqa, wa' mur ahlakaa bisSolaati,wastabir 'alaiha, laa nas aluka rizqo, nahnu narzukuqa, wal'aqibati lit taqwa..amen..

Ertinya: "Jangan lah pandangan mata kamu terpesona melihat perhiasan kehidupan (yang Kami beri kepada orang2 kafir) yang menjadi ujian padanya. Dan rezeki kurniaan daripada tuhanmu (Allah) itulah lebih baik dan kekal(balasan Syurga). Dan suruhlah /arahkan ahlimu (keluarga dan anak2 serta org terdekat) mengerjakan solat, dan bersabarlah kamu atas perkara itu. Tidak lah Kami minta rezeki dari mu, tetapi Kamilah (Allah) yang mengurniakan rezeqi kepadamu dan 'akibat kesudahan baik itu adalah bagi mereka yang bertaqwa"


Saturday, May 22, 2010

tengok shrek 3D ngan adik!

assalammualaikum...




Tepat 20hb May 2010,tayangan umum Shrek the final chapter di cinema.So,plan awal2 bersiap ngan adik Syakilla tgok citer ni.Mmg truja walaupun tiket seorg rm18..tp xpe,minat punye pasal sggup g tgok..

citer shrek ni bkisar tentang shrek yg bosan ngan kehidupan happily ever after.Pastu dia cuba nk jd sperti khidupan dia yg dulu then dia membuat perjnjian dgn Rumpelstiltskin yg mengakibatkan mcm2 kejadian sebab ditipu..Kesiannn shrek..untuk mgubah segalanya,shrek mesti dptkan a kiss of true love sblm matahari naik..saksikan tau..mmg best giler!

rumusan cerita ni klik kt link ni http://www.moviebabble.com/shrek-forever-after-the-final-chapter/..chow..

Wednesday, May 19, 2010

my 1st try

1st try mggunakan camera DSLR..moment ni ditangkap masa bcuti bsama fmly di Gua Kelam,perlis..







Monday, May 10, 2010

selamat hari ibu!


assalamualaikum semua..

tanggal 9hb mei merupakan hari ibu sedunia.Aku tak lepas daripda mengucapkan 'selamat hari ibu' buat bondaku zaiton binti hj Angkut..

jika tiada wanita bernama ibu,maka tiadalah kita di dunia ini.Atas izinNya,zuriat dan keturunan nabi Adam as diteruskan dgn adanya kaum hawa yg bernama ibu..

dalam Islam kita dituntut agar berbuat baik kepada kedua ibu bapa dan tuntutan tersebut adalah suatu kewajipan yang perlu ditunaikan . Ini kerana setiap permulaan kehidupan manusia adalah bermula dengan kelahiran dari seorang ibu. Oleh itu, Islam memandang serius hukum dan adab berkaitan hubungan anak dengan seorang ibu .

Kita diperintahkan untuk sentiasa melakukan kebaikan , berlemah lembut, berbudi bahasa dan bersopan santun terhadap mereka. Lantaran itu juga kita diharamkan dan dilarang keras untuk melakukan kekasaran terhadap mereka samada dengan perbuatan mahupun percakapan hatta dengan perkataan “ah” sekalipun.

malah dalam Firman Allah dalam Surah Al-Isra’ ayat 23 menyatakan sayangilah ibu dan bapa dan jagailah mereka hingga ke akhir hyat mereka jika dipjgkn umur.Setiap tutur budi bicara juga harus dijaga supaya tidak menyinngung perasaan mereka kerna jika ianya terjadi,kita boleh dianggap derhaka..

wahai para sahabatku,sentiasalah meminta maaf terhadap bonda/ibu2 mu kerna bkn shja ingin mnjadi anak yg taat malah ianya sudah tertulis bahwa syurga itu terletak di bawah tapak kaki ibu..

doaku buat ibuku Zaiton bt hj Angkut:
"Ya Allah,saat ini ku menadahkan doa memohon kepadamu ya Allah ampunilah dosa2 ibuku dosa2ku yg mgkin telah mbuat ibu bkecil hati, sedih dan kesal, ya Ghaffar ya Rahim, Engkau telah meletakkanku dlm rahim ibuku dan Engkau amanahkn ibuku agar sntiasa mberi lindungan dan kasih syg kpda ku..ya Allah,berikanlah balasan syurga kpda ibuku mohon dipnjangkan umur ibuku dan berilah hambamu ini peluang tuk memberi kesenangan sblum ibuku mnutup mata buat slamanya..kabulkanlah doaku ini ya Allah ,,amen ya rabbal a'lamin..

Sunday, May 9, 2010

da sampai JB...alhamdulillah..

Assalamualaikum..

alhamdulillah aku dah sampai umah pada pkul 8.30am td.Rindunye kat family n my home.Btolak menaiki bus 'mayang sari' semalam pada pkul 9pm dengan nora nasir my rumet..sampai umah trus ucap 'selamat hari ibu' to my mom..pastu ke blkg dpur cari......my Milo!my meow2...plok cium
diee....mmuahhxx!

ada yg sumthing interesting kt depan umah ada sarang brung.Comeyyy!nti aku upload pics.Xmo kaco2 brung tu coz tgok dari sarang die,mesti ami
k masa yg lama nk buat.Cian die if aku kaco n buang sarang tu..Haiwan pun nk idup selesa kan?




Okla,xnak citer pjg2 coz aku dah sampai jb.Time to rest..Tapi kan,bila kita dah blik umah,jd rindu plak kt umah cglun tmpat tggal 4org ank dara pingitan..huehue..insyaAllah i'll come back after 2weeks...miss my housemates nora,zah n fizah..

Wednesday, May 5, 2010

my conference...Langkaweeee...





hari ni pas submit paper tuk international conference kt langkawi,trus dpt official letter..kena buat payment lak tu..aduih!Duit2 di mana kau duit?Tapi syukur alhamdulillah,paperku diterima tuk jadi presenter kat peringkat international conference..Maybe next station hehe bandungggg!!!Tapi tgok ongkos dulu ya... =) heppiii...

Friday, April 23, 2010

my LiL Sista..SyAkilla


*memperkenalkan my lil sista Syakilla bt Abdull Azis..
*umur 16thn..was born on 08 feb 1994
*manja ngan abah..
*pemalas skit..
*chubby person..
*she's cute!

Thursday, April 22, 2010

BiHun Soup!

Aslmkum..hye bersua kembali!Petang td baru berbuka puasa sunat dgn housemates dan menu untuk berbuka puasa pd petang ni adalah "bihun soup"..


Bahan2nya adalah:

  1. bawang merah dan putih(dicincang)
  2. sedikit halia(ditumbuk xbrapa lumat)
  3. cili padi(ikut suka smada nk pedas sgt or x)
  4. ayam(potong dadu)
  5. bebola ikan
  6. telur 2biji
  7. lobak merah
  8. bunga kubis
  9. sawi
  10. jagung muda
  11. kubis
  12. kentang
  13. tomato
  14. kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang
  15. sos tiram dan kicap
  16. air
  17. garam secukup rasa
  18. gula
  19. bihun
cara membuatnya:
  1. Masukan bhn 1,2 dan 3 sehingga naik baunya ke dlm periuk yg pnas dgn minyak.Masukkan bhn 14.
  2. Setelah naik baunya,msukkan ayam, bebola ikan dan air sedikit.Biarkan sehingga mendidih.
  3. Kmudian msukkan bhn 7,8,10 dan 12.Jgn tggu mendidih sgt,pastu masukkan air byk sikit ke dlm periuk tu.
  4. Masukkan sedikit sos tiram,kicap,garam, dan gula sedikit.
  5. Pecahkan 2biji telur ke dalam periuk.Jgn kacau dulu.
  6. Lastly,masukkan sayur sawi,kubis dan tomato.Then baru boleh kacau rata.
  7. bihun direndam dalam air panas selama beberapa minit.
  8. Da siap!boleh disajikan untuk 4org.Cubalah sendiri..

doa dimurahkan rezeki,penenang fikiran dan hati serta ketenteraman jiwa..

>klik pada doa diatas untuk melihat lebih jelas<

Sheikh Ad-Dumairi dalam kitab Hayatul Hayawan berkata, ia menerima pelajaran dari gurunya Al Arif Billah Abdullah Bin As'ad, dari gurunya Al Arif Billah Imam Abi Abdullah Umar Al-Quray, dari gurunya Abu Rubai' Al Maliqy: Siapa yang membiasakan baca dzikir dan berdoa selesai sholat lima waktu, khususnya sesudah sholat Jum’at, maka ia dijaga oleh Allah dari semua yang ditakutinya, dibantu dapat mengalahkan atau melemahkan musuhnya. Diberi kekayaan dan kecukupan, diberi rezeki dengan tak terbilang dan tak terkira datangnya serta dimudahkan penghidupannya sehingga dapat membayar hutangnya sekalipun mempunyai hutang seperti gunung. Cara mengamalkannya cukup dibaca sekali pada waktu seperti tersebut.


p/s:untuk dikongsi bersama...

Wednesday, April 21, 2010

selamat ulangtahun zaza! Yg ke 25..


Assalamualaikum...Alhamdulillah bersyukur kpda Maha Pencipta kerna aku sudah dilanjutkn usia ke 25 tahun.Tangisan kesyukuran ini juga adalah buat emak abah yg selama ini bersusah payah menjagaku sehingga skrg dan tnpa mereka tiadalah aku di muka bumi ini.Aku doakan pd Allah SWT supaya memberikan balasan syurga kpda emak abah di akhirat nanti.Ameenn...



Pada 14 April 2010,jam 4.30pm...

Fizah n Zah mengajak aku dan nora makan di luar..Pada ketika itu aku tak mengesyaki apa2 sebab masa tu aku memang tahap lapar.Tak kusangka mereka membawaku ke Radix Chicken House yg sememangnya terkenal dengan nasi ayam.Memang sedap lah makan2 kat situ.Jadi,aku pun menuruti sahaja keinginan dorang. selepas membuat pesanan di kaunter,kami terus mencari tempat duduk yg selesa.



Tiba2 fizah keluar untuk mengambil sesuatu dalam keretanya.Pada masa tu aku masih xmengesyaki apa2 lagi. Then,fizah dan zah membawa sekotak kek dan present tuk aku.Aku xmenyangka mereka akan menyambut hari ulangtahunku awal sehari sebelum 15 april,tapi xmengapalah coz aku happy sgt dapat kenal housemates mcm fizah,nora dan zah ni..


Kepada housemates ku...walaupun terawal sehari sambutan besdayku,tp aku happy sgt atas sambutan bufday ni..doakn aku panjang umur dan dimurahkan rezki k..ameenn...Terima kasih byk pd korg..zaza syg sgt kat korg...hahaha..(^_^)y



Pada 16 April 2010..

Menunggu ketibaan org yg tersayang dr Airport Alor Star..Sememangnya ketibaan dia ditunggu2 selama ni.Alhamdulillah dia selamat sampai.Kami meraikan ulangtahunku di Penang.Dia membawa bersamanya sejambak bunga ros,sebentuk cincin dan sebijik kek untuk diraikan bersamanya..Katanya,ni sambil misi untuk memujuk agar bersamanya kembali..setelah mendengar penjelasannya dan hati ini masih lagi menyayangi dan mencintainya,ku terima maafnya..








Thank u vr much syg..and i'll always loving u..No more hurt feelings ok! I love u Mr D for the 7years 1 month that we're still together..Thank u syg..


p/s:to all my friends yg wish my bufday,thank u so much n muahxx!thanks to my rumet for the wish at ur blog!Love u ols!

sampai menutup mata...


by Acha Septriasa

embun di pagi buta
menebarkan bau basah
detik demi detik ku hitung
inikah saat ku pergi

oh Tuhan ku cinta dia
berikanlah aku hidup
takkan ku sakiti dia
hukum aku bila terjadi

reff:
aku tak mudah mencintai
aku tak mudah mengaku ku cinta
aku tak mudah mengatakan
aku jatuh cinta

senandungku hanya untuk cinta
tirakatku hanya untuk engkau
tiada dusta sumpah ku cinta
sampai ku menutup mata
cintaku sampai ku menutup mata

oh Tuhan ku cinta dia
berikanlah aku hidup
takkan ku sakiti dia
hukum aku bila terjadi

repeat reff

p/s:just for you my Love Mr Dil..

Monday, April 5, 2010

hari Konvokesyen ke23

assalamualaikum..atas permintaan seseorg aku akan perlihatkan segala suka duka yg berlaku serta suasana sepintas lalu semasa pesta konvo yg berlangsung pada 27-29 mac 2010.Tahniah pada adik2 junior yg baru mendapat segulung ijazah!



hari pnyampaian scroll diadakan 2 sesi iaitu sesi pagi dan sesi ptg..suasana yg mgamit rasa kesedihan kegembiraan terlihat di wajah ayahanda dan bonda masing2..harap2 tahun ni atau thun depan merupakan hari konvokesyen buat kami berempat pulak iaitu aku,fizah,nora dan za..amin...